- Forside
- Simbas Blog
- Korn vs. Kornfri
Korn vs. Kornfri
Mange har holdninger til om der skal være korn hundefoder, eller om det skal være uden korn, og der findes forskellige myter om både hundefoder med korn og kornfrit hundefoder.
Er du i tvivl om du skal give din hund kornholdigt eller kornfrit hundefoder, så læs med her:
Er korn i hundefoder skadeligt?
Korn eller ikke korn spørger du måske dig selv. Det er et svært spørgsmål, og et spørgsmål der ikke lige er til at få svar på. Der findes forskellige holdninger og myter omkring hundefoder med korn. Det kan bl.a. lyde sådan her:
- “Hunde kan ikke fordøje korn” - Det er ikke helt korrekt længere, da hundenes fordøjelse igennem tiden har tilpasset sig menneskeres kost. Hunde kan derfor som udgangspunkt godt fordøje korn.
- “Korn gør ingen gavn” - Igen er dette ikke rigtigt. Korn har mange gavnlige ting. Korn er med til at give hunden den energi den har brug for, og indeholder gode fibre.
Indhold af korn i hundefoderet har fået et ry om, at det ikke er sundt for hunden. Men hvis din hund er sund og rask, selvom den får hundefoder med korn, så skal du bare blive ved med at fodre den med det, da det ikke skader hunden på nogen måde.
Har min hund allergi overfor korn?
Oplever du derimod, at din hund lider af en kløende pels og en hud, der er irriteret, så kan det være du skal kigge på foderet. Det kan skyldes mange ting, hvis din hund lider af kløe og hudirritation, og det er ikke ensbetydende med, at det er hundefoderet, der er synderen. Men du kan med fordel prøve at skifte til kornfrit hundefoder, fx med Sam´s Field Grain Free Salmon & Herring, der ikke indeholder nogle former for korn, som kan have en fordelagtig virkning på hundens kløe og hudirritation. Det er dog vigtigt, hvis du skifter foder, at du har tålmodighed. Det kan tage lang tid inden der ses en bemærkelsesværdig ændring, og vi anbefaler derfor du evaluerer resultatet af hundefoderet efter 8-12 uger, da der gerne skulle være en positiv ændring inden for dette tidsinterval.
Hvis du mistænker din hund har allergi overfor korn kan det vise sig via bl.a.:
- Hårtab
- Pigmenteret hud
- Hot spots
- Øreinfektioner
- Rødme og/eller kløe mellem tæerne, ved halerod, snude eller armhuler.
Allergi eller foderintolerance?
Vær opmærksom på, at allergi ikke er det samme som foderintolerance. Symptomerne minder utroligt meget om hinanden og det er derfor svært at skelne mellem allergi og foderintolerance.
Ganske kort betyder allergi, at hundens immunforsvar er involveret, hvorimod foderintolerance er en negativ reaktion, der ikke involverer immunforsvaret.
Kornfrit foder er også et modefænomen
På samme måde, som der opstår nye trende inden for fødevarer til mennesker, så gør det samme sig gældende for kostprodukter til vores kæledyr. Når der tales om superfoods, glutenfri etc. til mennesker, så breder trenden sig nu lynhurtigt til kæledyrsernæring. Det er en af de årsager til, at der produceres et så bredt sortiment af foderprodukter til hunde og katte. Nye proteinkilder som bison, kænguro, vildsvin, gås og lignende er ikke nødvendigvis bedre ernæring end de sædvanlige, men de er….ja, nye. Og dermed taler de ind i samme overordnede historie, som modebranchen gør.
Da kød er dyrere end korn og de fleste andre stivelsesholdige råvarer, så bliver der ofte gjort store krumspring for at holde et relativt lavt kødindhold i en del kornfri produkter. I stedet for det traditionelle kornindhold bliver der anvendt ærtemel, kartofler, søde kartofler, hirse m.m. i de fleste kornfri produkter. Det er her væsentligt at holde øje med, hvor stor andelen er af de animalske produkter i det produkt, du overvejer. Hvis producentandelen ikke står på ingredienslisten, så spørg, hvor du køber dit foder. Generelt er det således, at har producenten ikke lyst til at skilte med andelen af de animalske råvarer, så er der ofte en grund til det - sandsynligvis et lavt kødindhold. Hold øje.
Er kornfrit foder sundere end ikke kornfri hundefoder?
Ofte bliver kornprodukterne i hundemaden erstattet af søde kartofler. Søde kartofler har det samme gode næring, som kornprodukter og din hund får derfor stadig gode fibre og kulhydrater, som den har brug for. Kornfrit hundefoder er oftest også letfordøjelig for hunden. Kornfrit hundefoder hjælper også din hunds blodsukker med at holde sig stabilt.
Din hund vil derfor få lige præcis den næring som den har brug for, også selvom det kornfrit.
Kornfrit hundefoder er ikke nødvendigvis sundere end kornholdig foder, da alt fuldfoder indeholder tilstrækkelig næring, forskellen er bare kilden til næringen.
Kornholdigt eller glutenholdigt foder er ikke farligt for din hund
For at give en kort opsummering, så er korn altså ikke farligt eller usundt for din hund. Tværtimod, så indeholder korn gavnlige fibre og det er en god kilde til kulhydrater. Derimod, så skader det heller ikke hunden, hvis den ikke får hundefoder med kornindhold, da erstatningen til kornet vil give hunden den samme mængde næring, som den har brug for.
Kornfrit hundefoder kan med fordel gives til hunde der tidligere har lidt af allergi, eller hvis de har en følsom mave samt foderintolerance.
Det vigtigste er, at din hund er sund og rask, om den så får hundefoder med eller uden korn. Kig derfor på din hund og vurdér, om den har en flot og skinnende pels, en sund hud og om den generelt trives og er glad.
Er du i tvivl om din hund får det rigtige foder, så giv os endelig et kald på tlf. 20 60 03 60, så hjælper vi dig med glæde til at finde det rigtige foder til din hund.