Har du lige fået din nye hundehvalp med hjem, eller måske skal dine hundehvalpe snart ud til nye familier. Det er derfor super vigtigt, at du tænke over, at din hundehvalp skal have det helt rigtige foder. Men du har nok også oplevet, at der er mange forskellige holdninger til, hvilket foder du skal bruge. Vi vil derfor prøve at gøre det lidt mere overskueligt i forhold til, hvad du skal være opmærksom på og tænke over. 

Hvilket foder skal din hvalp have?

Når din hundehvalp vokser, er det rigtig vigtigt, at den får alle de nødvendige næringsstoffer i de rigtige mængder og i de rigtige forhold. Derfor bør den primære ernæringskilde være et kvalitetshvalpefoder, vi anbefaler Sam’s Field eller Profine. 

 

Et af de vigtigste systemer i hundens krop er immunsystemet, der er med til at sikre, at din hundehvalp er sund og rask. For at dette system - og dermed din hundehvalp - kan fungere optimalt, er det vigtigt, at din hundehvalp får de nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Hvis din hund ikke får det nødvendige i sit foder, kan det udvikle sig til, at immunsystemet ikke fungerer optimalt, hvilket vil sige, at din hund i nogle tilfælde kan ende med at udvikle allergi, fordi hundes immunsystem begynder at reagere på ting, den normalt ikke burde reagere på. Så når du ønsker en sund og rask hund, med et sundt immunsystem, er det vigtigt, at du vælger et hvalpefoder af høj kvalitet til din hund. Det er du eksempelvis garanteret ved at vælge et hvalpefoder af Super Premium kvalitet.    

 

Du finder alle de nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler i et godt hvalpefoder. Vi anbefaler enten Profine eller Sam’s Field hvalpefoder, da du her får Super Premium lækkert foder til skarpe priser. 

Vil din hundehvalp ikke spise?

Mange oplever, at der er perioder, hvor hundehvalpen ikke vil spise, og måske er du en af dem, som tænker, at hundehvalpen da ikke må springe måltider over, da det er vigtigt, den får sin mad, for ellers har den ikke noget at vokse af. Men din hundehvalp tager faktisk ikke skade af at springe nogle få måltider over, da hunden fra naturens side heller ikke spiser flere måltider om dagen. Der er dog nogle ting, du skal tænke over, hvis din hundehvalp holder op med at spise. 

  1. Har den før ville spise sit tørfoder med stor appetit men er pludselig stoppet? 

  2. Virker din hundehvalp stresset, eller får den ikke ro til at spise? Måske går du rundt om den og ordner en masse ting, eller børnene snakker med den hele tiden.

  3. Er den ellers frisk i løbet af dagen og drikker den vand, ellers vil vi anbefale dig at snakke med din dyrlæge - måske den har ondt, eller der er noget andet galt. 

  4. Får den mange andre ting udover sit tørfoder i løbet af dagen, f.eks. rester fra aftensmaden, mange store godbidder, eller kødben/tyggeben?

 

I langt de fleste tilfælde er der ikke noget reelt problem. En hel del hundehvalpe har vænnet sig til, at hvis de ikke spiser, så får de en masse godbidder, kødben, rester fra aftensmaden eller måske lidt leverpostej som topping på deres foder. Dette er den nemmeste måde at få en kræsen hund, da du ubevidst kommer til at lære din hund, at hvis den bare virker uinteresseret i sit foder, så kommer du med noget andet lækkert i stedet for.   

Vores bedste råd er derfor: lad din hundehvalps foder stå i 15-20 min, hvis den ikke spiser inden da, så stiller du det væk, og giver den mulighed for dens tørfoder senere på dagen. Vi anbefaler også, at du ikke giver den fri adgang til foder, da dette kan være svært at styre, og dermed også svært at sikre sig, at din hundehvalp får alle de nødvendige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. 

 

Hvis din hundehvalp efter to måltider stadig ikke vælger at spise, er vores klare anbefaling at prøve et andet foder - evt bare skifte proteinkilden, men blive i det samme mærke. Hvis din hundehvalp er begyndt at udvise ovenstående symptomer, og du overvejer at skifte foder, vil vi anbefale dig at tage et kig på Sam’s field hvalpefoder, da det fås i mange forskellige varianter.    

Hvor ofte skal du fodre din hundehvalp

Når man ser på hvor ofte, og hvad din hundehvalp skal spise, så afhænger det meget af race, størrelse og aktivitetsniveau. Bag på alle fodersække finder du en foderanvisning, som ud fra din hundehvalps slutvægt fortæller dig, hvor mange gram den skal have om dagen. Det er dog vigtigt at understrege, at der er tale om en anvisning på et godt udgangspunkt for fodring, og du derfor ikke må regne 100% med, at det passer til præcis din hvalp, da den godt kan være anderledes end en anden hundehvalp af samme race og alder. 

 

Du skal derfor se på din hundehvalp, og sikre dig, at han/hun er sund og rask. Mange tænker, at en hundehvalp godt må have lidt for meget på sidebenene, og at det kun er godt, fordi den skal have noget at vokse af, men dette er ikke korrekt. Det er nemlig en stor misforståelse, at hundehvalpe har godt af at veje for meget. Hvis din hundehvalp vejer for meget, vil det kunne påvirke dens led, muskler og knogler negativt, da den bliver overbelastet. Og risikoen for skader på led og knogler øges væsentligt.

Vi anbefaler, at du fodrer din hundehvalp tre gange om dagen (hvis muligt), til den bliver tre til fire måneder gammel, hvorefter du fodrer to gange om dagen. 

 

Læs mere om hvalpens sundhed her

 

Hvordan ser du om din hundehvalp får den rigtige mængde foder?

Din hundehvalp skal være slank og må aldrig være overvægtig. Når du mærker på din hundehvalp, skal du kunne mærke din hundehvalps ribben gennem et tyndt lag fedt og kunne fornemme din hunds talje (alt efter hvilke race, kan taljen være nemmere eller sværere at se). Det er derfor vigtigt, at du ikke skal trykke den hund ind mod ribbenene for at kunne fornemme/mærke din hundehvalps ribben. 

 

Godbidder og madrester

Godbidder er for nogle en vigtig del af træningen af din hundehvalp, men der er stor forskel på, hvilke du bør bruge. Her er det vigtigt, at du som det første bruger meget små godbidder, da forskning har vist, at din hunds dopaminniveau i hjernen er det samme, om de får en stor eller en lille godbid. Vi anbefaler ikke, at du bruger de tørre hundekiks, du kan finde i supermarkederne, men i stedet finder nogle godbidder, hvor du finder kød stående som en af de første ingredienser på ingredienslisten, og med kød som en stor procentdel af godbidden. Godbidderne fra Profine og Sam’s Field er alle blevet testet til træning, og hundehvalpene er vilde med dem - de er derudover nemme at knække, og har en super fin størrelse.  

 

Hvis du ønsker at give din hundehvalp rester eller friske fødevarer, så er det vigtigt, at du er sikker på, at din hund kan tåle fødevarerne; du kan læse vores blogindlæg her, hvis du er i tvivl. 

 

For at sikre dig, at din hundehvalp ikke bliver overvægtig, når du træner med godbidder, kan du eventuelt tage en lille smule af din hundehvalps daglige fodermængde væk og på den måde give den mindre foder, eller anvende det sammen med godbidderne.

Hvor længe skal du bruge hvalpefoder 

Der er mange forskellige typer foder, og der var engang, hvor det eneste foder du kunne få var hvalpefoder, voksenfoder og præstationsfoder. Men efter mange års forskning er der nu evidens for, at din hundehvalp har brug for et juniorfoder, hvis din hundehvalps slutvægt bliver fra 30 kilo og opefter. Det er derfor vigtigt, at du har et overblik over, hvor stor du forventer din hundehvalp bliver for, at du kan vide, om din hund skal skifte til en junior foder, og hvis den skal, så hvornår. 

Der er forskel på størrelse

Der er stor forskel på, om du har en hundehvalp på 800g, som skal ende ud med at veje 3-, 20- eller 80 kg. Dette skal du have in mente, når du skal vælge det rigtige foder til din hundehvalp: hvornår de skal på juniorfoder, og om de skal. Som beskrevet ovenfor er det ved en slutvægt fra 30+ kg, at din hund skal skifte til juniorfoder, når den er 3-4 måneder. Men hvis du har en hundehvalp af gigantracerne som fx. Grand danois eller Engelsk Mastiff, vil den største anbefaling være at skifte til et juniorfoder allerede fra, at du får din hundehvalp hjem. 

 

Her er vores bedste anbefalinger: 

 

 

 

 

Hvordan skifter du til et nyt foder

Det er rigtig vigtigt, når du skal skifte foder til din hundehvalp, at dette sker gradvist. Hvis du fra den ene dag til den anden skifter foder, kan du nemlig risikere at slå din hunds mave helt i stykker, så det resulterer i diareé. Men hvor lang denne gradvise overgang skal være, afhænger af, hvilket hundefoder du skifter fra og til. Hvis du går fra et hundefoder i lavere kvalitet til et hundefoder i god kvalitet, kan du skifte over til det nye foder ved at blande dem henover et par dage. 

 

Hvis du går fra et hundefoder i okay kvalitet, til et andet hundefoder i god kvalitet, kan du skifte over på dit nye foder på 3-4 dage. 

 

Hvis du er i tvivl om fodermængden, og hvordan du skifter over, så kan du tage udgangspunkt i dette: bland halvdelen af det nye foder med halvdelen af det gamle i to dage, en kvart mængde af det gamle foder trekvart mængde af det nye foder i to dage.

 

Hvornår skal din hund have voksenfoder

Men hvornår er det, at din hundehvalp skal sættes over på voksenfoder? Dette gælder lige meget om din hund bliver fodret med juniorfoder eller hvalpefoder. Du vil som udgangspunkt kunne tage udgangspunkt i denne huskeregel: 

 

Små racer: 9-12 måneder

Mellem/store racer: 12-18 måneder 

Gigant racer: 18-24 måneder 

 

Hvis du vil læse mere omkring foder til din hundehvalp, så kan du læse mere her