Vi ved, at du som hundeejer gerne vil finde det hundefoder, som din trofaste ven bedst kan lide, og at du samtidig gerne vil have din hund får det foder, som tilbyder den optimale ernæring. 

Der findes et hav af fodermærker, når det gælder mad til hunden. Hvert mærke markedsfører sig som oftest på at være det helt rigtige valg af hundefoder, og det kan som almindelig hundeejer være svært at finde hovede og hale i, hvilket hundefoder der har det mest optimale indhold, da ingredienslister kan være kryptiske. 

Ingredienslisterne i hundefoder er en jungle

Kender vi ikke alle følelsen af at læse en ingrediensliste igennem, for så bagefter at tænke “Ja, ja helt sikkert, det er sikkert fint”, uden rigtig at have forstået hvad produktet egentlig indeholder. Sådan er det også med hundefoder. Ingredienslister kan være forskellige, og det kan svinge fra liste til liste, hvor meget der egentlig står. Nogle ingredienslister er spækket med ord og procenter, så du næsten ikke kan læse det for bare tal. Andre lister indeholder ingen procenter, og du ved derfor ikke, hvordan det reelt er sammensat. 

Derfor kommer vi hos Simbasfoder med en hjælpende hånd. Vi har taget syv fodermærker, som alle har de overordnede samme ingredienser, og som grundlæggende giver den samme næring til hunden. Vi sammenligner de forskellige ingredienslister, så du kan få et bedre overblik over, hvilket foder der har de rigtige gode ingredienser, som giver en optimal næring til din hund. 

 

Hvad har betydning for prisen på hundefoder?

Der er to forhold, der er af afgørende betydning for den rå produktionspris - råvaresammensætningen og produktionsmetoden.

Råvaresammensætningen er afgørende for prisen på det færdige produkt, da eksempelvis kød er dyrere end korn, lammekød er dyrere end kylling etc. Produktionsmetoden er ligeledes vigtig - er produktet ekstruderet, bagt, kogt, frysetørret eller fersk. Hver produktionsmetode stiller sine egne krav til energiforbrug, udstyr og arbejdskraft.

Der er naturligvis også forhold, der spiller ind på produktets endelige pris til slutbrugerne - emballage, transportomkostninger, antal led i værdikæden, krav til afkast i de enkelte distributionsled og markedsføringsomkostninger.

Selv om hovedreglen “du får, hvad du betaler for” naturligvis også kan være gældende, når det handler om hundefoder, så er det desværre ikke svært at finde produkter med en billig råvaresammensætning markedsført som højkvalitetsprodukter - også prismæssigt. Så er forbrugeren omkostningsbevidst, så er det af afgørende betydning, at prisen sammenholdes med produktkvaliteten.

 

Hvad er vigtigt i hundefoderet? 

Først og fremmest er det vigtigt, at proteinkilden i hundefoderet er kød. På den måde sikrer du dig, at din hund får det optimale kødindhold, da kød gerne skal være primære proteinkilde. Udover protein har hunden også brug for fedt. Sammensætningen af kødet og fedet er med til at opbygge og vedligeholde hundens muskler, samtidig med at pels og hud får de mest optimale forhold. 

Hundefoder skal helst ikke indeholde tilsætningsstoffer, da det ikke er optimalt for hunden. Det samme gælder korn og gluten. Der som sådan ikke noget i vejen med korn og gluten. Det er mere mængden af det, fordi for højt gluten- og kornindhold øger risikoen for, at din hund udvikler foderintolerance overfor netop korn og gluten. Det skal derfor ikke stå som noget af det første på ingredienslisten. 

 

Nok om det helt basale omkring hundefoder. Lad os dykke ned til det som virkelig er spændende, og det er de forskellige fodermærker og deres ingredienslister. 

Vi gør opmærksom på, at vi på Simbasfoder.dk ikke forhandler Pedigree eller Royal Canin. 

 

Vi har nedenunder opstillet et skema, som viser hovedingredienserne, pris pr. kg. og de analytiske bestanddele. 

 

Mærke

Produkt

Pris pr kg

Hovedingredienser

Arion 12kg

Adult Medium m. kylling & ris

26,60kr

Kylling 50%, (tørvejet) ris 35%, kartoffel

Brit Premium 15kg

Adult Meduim m. kylling

16,60kr

Kylling 45 % (dehydreret 25 %, udbenet 20 %), havre, hvede

Carnilove 12kg

Chicken & rabbit adult

41,50kr

Frisk udbenet kylling (40%), tørret kaninkød (20%), tørret andekød (10%), græskar

Pedigree 12kg

Vital Protection m. kylling

21,60kr

Korn, kød og animalske biprodukter (18%, hvoraf 4% kylling i de brune bidder)

Profine 15kg

Adult Medium Chicken & potatoes

29,20kr

Kylling 40 % (tørret kylling 20 %, kyllingemel 20 %), majs, kartofler (20 %)

Royal Canin 15kg

Medium Adult

23,30kr

tørret fjerkræprotein, majsfodermel, majs, hvedefodermel

Sams Field 13kg

Adult Medium Chicken

23kr

Kyllingekød (31%), kyllingelever (21%), kartofler, majs

 

Mærke                 

Råprotein      

Råfedt      

Råaske       

Arion

26%

16%

7,00%

Brit Premium

26%

15%

7,00%

Carnilove

35%

18%

8,50%

Pedigree

21%

13%

7,50%

Profine

26%

16%

7,20%

Royal Canin

25%

15%

6,10%

Sams Field

26%

15%

6,60%

 

Det er tydeligt at se langt de fleste af mærkerne går efter at have en proteinkilde af kød, som det første ingrediens, som jo er det som er vigtigst. Dernæst kommer der en form for kulhydrat i form af  kartoffel, majs eller ris. 

Gældende mærkningskrav er, at den ingrediens, der er mest af i produktet, skal stå først. Ingredienser skal altså listes i faldende mængder.

De fleste producenter ønsker at markedsføre deres produkter, så de fremstår med højt kødindhold. Det er ikke ualmindeligt, at se produkter, der indeholder et større antal stivelsesholdige råvarer - altså med en højt kornindhold - netop fordi man derved splitter kornprodukterne op, således at den enkelte ingrediens kommer længere ned på listen. 

Man kan uden de store vanskeligheder producere et foder med et relativt beskedent kødindhold, og samtidigt have kød som første ingrediens på indholdsfortegnelsen, hvis man sørger for at have et større antal kornholdige ingredienser i opskriften.

Størstedelen af de udvalgte mærkers hundefoder er af høj kvalitet, som giver din hund den rigtige næring. Der er nogle få af mærkerne, som har gluten højt oppe på ingredienslisten, hvilket jo ikke nødvendigvis betyder dårligere kvalitet af hundefoderet, men noget du skal overveje en ekstra gang, hvis du gerne vil minimere risikoen for, at din hund udvikler allergi over gluten. 

Når vi hos Simbasfoder skal vælge nyt hundefoder til vores sortiment, så lægger vi meget vægt på, at vi kan stå inde for ingredienslisten.

 

Det vil sige:

  • Ingen tilsætningsstoffer, da det ikke giver hunden noget gavnligt 
  • Ikke for højt korn- og glutenindhold
  • Friske og naturlige ingredienser og et velafstemt indhold af protein og fedt

 

Hvis ikke de tre ovenstående ting kan tjekkes af, så er det ikke hundefoder, som vi mener er det bedste til din hund, og du finder det derfor heller ikke i vores sortiment. 

Fodervejledning i det bedste hundefoder på markedet

Vi håber, at denne lille sammenligning kunne guide dig lidt i den rigtige retning, og hvis du stadig er lidt i tvivl, så kan du altid ringe til os på 20 60 03 60, og få en god fodervejledning, så vi i samarbejde kan finde det rigtige foder til din bedste hundeven. 

Hvis du har mod på at springe ud i at prøve noget af det bedste foder på markedet, så kan du her købe Profine og Sams Field her:

Profine Adult Chicken & Potatoes 

Sams Field Adult Medium